top of page
Search
  • Writer's pictureMaria

Länsiterminaalin aurinkosuojaus on huomaamatonta – eli toimii kuten pitää

Updated: Sep 30, 2018

Helsingin sataman kansainvälistä huomiota ja useita palkintoja saaneen Länsiterminaali 2:n suuret ikkunapinnat päästävät tilaan optimaalisen määrän auringonvaloa. Tähän päästiin hyvällä aurinkosuojauksen suunnittelulla ja oikeilla materiaalivalinnoilla.

Kesällä 2017 toteutetun kohteen aurinkosuojauksen suunnittelusta ja toteutuksesta vastasi Studio Dekosol. Arkkitehtitoimisto Pesarkin Tuomas Silvennoinen toimi projektin pääarkkitehtina.


Terminaalirakennukseen haluttiin saada mahdollisimman paljon luonnonvaloa sisään. Liika luonnonvalo voi kuitenkin tehdä tilasta epämukavan sekä terminaalin työntekijöille että laivaan siirtymistä odottaville asiakkaille. Terminaalista matkustaa vuosittain 5,4 miljoonaa matkustajaa Ruotsiin, Viroon ja Itä-Meren risteilyille.


Ikkunoihin valittiin motorisoidut screenkaihtimet* Mermet Koolblack 3% -kankaalla. Kyseessä on ”näkymätön” aurinkosuoja, joka ei näy ulospäin. Kankaan erikoiskäsittelyn johdosta lämpöä heijastuu pois.

– Päätavoitteemme oli varmistaa mahdollisimman mukavat työolosuhteet terminaalin check-in-alueella työskenteleville. Häikäisyn välttämiseksi tarvittiin perusteellista aurinkosuojasuunnittelua, joka kunnioittaa rakennuksen ainutlaatuista arkkitehtuuria, Studio Dekosolin Maria Sillman kertoo.

Valmistaja: Mermet, Sunsystems Oy


Näin ratkaistiin Terminaali 2: aurinkosuojaus:

  • Valittiin aurinkosuojaus, joka säilyttää rakennukset avaruuden ja näkyvyyden ulos.

  • Valittu kangas estää luonnonvalon häikäisyn ympäri vuoden huomioiden vuodenaikojen huomattavat erot valon määrässä.

  • Aurinkosuojauksen laitteisto on helppokäyttöinen ja ulkonäöltään hillitty.

  • Ratkaisu ylläpitää terminaalissa optimaalista lämpötilaa.


Neljä vuodenaikaa ja neljä ilmansuuntaa


Development Manager Jussi Malm Helsingin satamasta luotti Dekosolin asiantuntijuuteen kartoittaessaan aurinkosuojausratkaisuja. Kohteeseen

suunniteltiin useasta yksiköstä koostuva screenkaihdinkokonaisuus, jossa on langattomat Somfy IO -moottorit. Helppokäyttöinen ratkaisu on myös joustavasti muunneltavissa, jos siihen on jossain vaiheessa tarvetta.

– Länsiterminaali 2:n rakennuksessa on isot, moneen ilmansuuntaan olevat ikkunapinnat ja Suomessa neljä vuodenaikaa. Tästä johtuen auringon häikäisy oli hyvin vaihteleva ja monimuotoinen haitta terminaalin palvelupisteissä työskenteleville, Jussi Malm toteaa.

Länsiterminaali 2 voitti pääpalkinnon innovatiivisen arkkitehtuurin ja designin Iconic Award 2018 -kilpailussa. Aurinkosuojaukseen valitut kaihtimet istuvat terminaalin arkkitehtuuriin ja muodostavat yhdessä harmonisen kokonaisuuden.

– Saimme Studio Dekosolilta nopeasti apua akuuttiin ongelmaan. Häikäisyn poisto, suojauksen huomaamaton ulkonäkö ja asennus toimivat, pääarkkitehti Tuomas Silvennoinen sanoo.


Studio Dekosol suunnittelee kaikki asiakasprojektit räätälöidysti. Pitkän kokemuksen ja hyvien yhteistyökumppanien kanssa haastavatkin projektit onnistuvat ja usein asiakkaiden odotukset ylittyvät.


0 comments

Recent Posts

See All

Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta vuotta!

Haluamme kiittää asiakkaitamme ja yhteistyökumppaneitamme taas kerran mahtavasta vuodesta. Innolla odotamme mitä uusi vuosi tuo tullessaan. Nyt otamme pienen tauon ja olemme seuraavan kerran paikalla

Comments


bottom of page